Så får du din bukett att hålla längre
Det är verkligen en hel vetenskap det här med snittblommor och många saker påverkar hållbarheten, till exempel under vilka förhållanden blomman har odlats, vid vilket tidpunkt den skördats och hur den hanterats under transporten från odlare till konsument. Inget av detta kan du som kund påverka, om du inte odlar dina egna blommor så klart! Men nu bor vi ju i ett land där det inte går att odla under en stor del av året och vill man då ändå njuta av färska blommor off season så är det de importerade vi får nöja oss med. Som tur är finns det några saker du som kund kan tänka på för att dina blommor ska hålla så länge som möjligt och jag tänkte i detta blogginlägg dela med mig av mina bästa tips!
Först och främst så är det med blommor lite som med mat, du kan välja att köpa billigt som producerats med lönsamhet som viktigaste motiv, eller så kan du lägga några kronor extra och få bättre kvalitet. När jag köper in blommor hos min grossist så väljer jag ut de som är allra finast den dagen, jag handplockar de bästa buntarna och gärna de som har någon typ av märkning som till exempel fairtrade eller rainforest alliance. Priset är inte den primära faktorn när jag väljer vad jag ska köpa in, du kommer aldrig hitta de billigaste blommorna hos mig, däremot så är min ambition att du ska få de vackraste blommorna av högsta kvalitet, det är vad jag anser ger mest bang for the buck. Med det sagt så är blommor trots allt en färskvara, och precis som när du köper en fin, dyr, ekologisk avokado som du går hem och delar på och upptäcker att den är brun inuti så kan dina dyra, fina snittblommor nicka efter en dag. Som tur är händer detta väldigt sällan och skulle du råka ut för det så är du välkommen till ateljén med dina ledsna blommor så får du nya, oroa dig inte!
Här kommer mina bästa tips för maximal livslängd på din bukett
- Se till att buketten är ordentligt packad när du lämnar butiken. En proffsig florist packar alltid buketten med vatten. Vissa (inklusive jag själv) lägger ett våtomslag längst ner på stjälkarna medan andra föredrar att duscha hela buketten och slå in den i vaxat papper. Det spelar ingen roll om du har 3 minuter hem och bråttom, snittytorna torkar på nolltid. Buketten ska också vara ordentligt inslagen om det är kallt ute, vissa blommor (speciellt vita) blir bruna i kanten om de utsätts för isande kyla.
- Snitta om stjälkarna. Ett kritiskt moment, dels för att det inte duger med en halvslö fruktkniv men även för risken att skära sig. Kniven ska vara vass och ren, detta för att snittet ska bli bra och inga bakterier ska fastna på snittytan. Om du ofta köper eller får blommor så är det värt att investera i en japansk floristsax, jag har köpt min via e-bay, de kostar en del men är så smidiga! Hos mig i ateljén kan du köpa flower power-snittaren som fungerar utmärkt till smalare stjälkar. Klipp inte stjälkarna med en vanlig sax! Då klämmer du ihop de små rören som vattnet ska transporteras genom och blomman får svårt att suga vatten.
- Plocka bort blad. Inga blad får hamna i vattnet, då bildas bakterier som gör att blommorna vissnar snabbare. Se till att alla stjälkar når ner till vattnet.
- Ren vas och kallt vatten. Du behöver inte lära dig exakt vilken temperatur alla olika sorters blommor helst vill ha, kallt vatten fungerar alltid! Vissa blommor som transporterats långt och länge utan vatten kan behöva "väckas" med hett vatten men det fixar floristen, när du köper blomman så ska den redan ha stått och vattendragit ett tag så du behöver inte tänka på det. Se också till att vasen är ren, vi vill inte ha onödigt mycket bakterier i vattnet. Jag vet, det är ett jäkla gissel att diska vissa vaser men investera i en flaskborste och dessa diskkulor så kommer det gå som en dans!
- Byt vatten och snitta om ofta. Bakterier i vattnet och på snittytan är en stor bidragande orsak till att snittblommor deppar ihop. Jag rekommenderar att du byter vatten och snittar om varje dag. Jag vet att ingen kommer göra det men nu har jag sagt det i alla fall.
- Bind om buketten. Olika blommor håller olika länge, sånt är livet. Men släng inte hela buketten bara för att två-tre blommor vissnat. Många blommor håller längre om du kortar ner dem och sätter i flera små vaser eller en sån där vas med galler som lock. Jag brukar säga att en bukett generellt håller i 3-5 dagar där trädgårdsrosor i regel har sämst hållbarhet och nejlikor har bäst och inte sällan står i två veckor. Det betyder inte att du kan förvänta dig att en hel bukett vissnar efter tre dagar utan endast att du kan behöva plocka bort någon enstaka blomma. Dock så vill jag understryka att jag sällan använder så kortlivade blommor i mina "vanliga" buketter, trädgårdsrosor är för brudbuketter.
- Håll blommorna borta från frukten. Frukt avger etylengas vilken gör att snittblommor vissnar snabbare. Samma gäller för julgranen.
Kommentarer
Skicka en kommentar